2011. február 8., kedd

A fák haszna - Utilitatea copacilor

Vessünk véget a fák lemészárlásának!

  • Az 50 éves fa 50 kg oxigént termel, és 68,75 kg CO2-t dolgoz fel egy vegetációs időszakban.
  • Egy lombköbméter (1 lombköbméter átlag 4m² asszimiláló felületnek felel meg) asszimiláló felület egy évben, a vegetációs időszakban 650 gramm oxigént termel és 590 gramm szén-dioxidot dolgoz fel.

  • A 40 éves erdő hektáronként és évente 70 tonna szennyező anyagot képes kiszűrni a levegőből.
  • Egy lombköbméter asszimilációs felület 47 liter vizet párologtat el egy vegetációs időszakban. Egy 50 éves fa évi produktuma 4230 liter, az 4,2m³, tehát ennyivel javítja a környező mikro- vagy mezoklímát. (Ez a tény nélkülözhetetlenné teszi Marosvásárhelynek a Somos-tetőt.)

  • A háromszintes növényfal (pázsit, cserjék és fák) jobban véd a zajtól, mint a téglafal. A levelek közti légréteg maga is szigetel, a levelek rugalmas ellenállása hangtompító. Ezen felül létezik az elfedő zaj, vagyis a levelek zizegése, amely pihentető hatású zajcsökkentő tényező.
  • A városi utak forgalma rázkódásokkal, rezgésekkel jár, amelyek a kemény burkolatú utak esetén átterjednek a házakra, és azok vakolatát, majd falát megrepesztik. Az utak melletti fák gyökérzete a burkolat folytonosságát megszakítja, ezáltal csökkentve a házak állagromlását. Létező, nem vitatható ártalomról van szó, amelynek kiszámítása csak közvetett módszerekkel lehetséges. Szabad szemmel is látható azonban a csupasz és fásított utcák házai közötti állapot különbsége.

  • 1906 óta megünneplik a madarak és fák napját. A növényirtással fajok tömege tűnik el környezetünkből, és teszi sivárrá életünket. Az ember által bányászattal vagy más beavatkozással megsebzett tájat fákkal, cserjékkel és gyeptelepítéssel rekultiválják. Növényekkel lehet humanizálni az otromba betonépítményeket, és tetőkertekkel a kockaházak lényegi egyhangúságát. Előnyös esztétikai és hőkiegyenlítő hatást fejt ki a falfelületek növénnyel való befuttatása.

  • Az EU értékelési sorrendben a táji érték kiemelt helyet foglal el.
(Radó Dezsõ: A fák környezeti haszna – szemelvények;
 http://www.levego.hu/sites/default/files/kiadvany/fak.htm)



 Să oprim masacrul copacilor!

·         unui copac îi poate lua şi până la 30 de ani să ajungă la maturitate;
·         un copac ajuns la maturitate produce într-un sezon necesarul de oxigen pe care 10 oameni îl consumă într-un an; 40 de hectare de pădure pot asigura necesarul de oxigen dintr-un un an pentru 18 persoane; doi copaci maturi furnizează oxigenul necesar pentru o familie de 4 persoane; deci un copac „hrăneşte” doi oameni – ce frumos ar fi ca fiecare cuplu sau fiecare doi fraţi să îşi planteze copacul care le furnizează viaţa necesară!);
·         un copac absoarbe agenţi poluanţi precum monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, amoniacul, dioxidul de azot;
·         copacii ajută la consolidarea terenului şi previn alunecările de teren;
·         o barieră de copaci acţionează aproape ca un zid de piatră împotriva poluării fonice;
·         o pădure urbană poate stoca aproape întreaga cantitate de dioxid de carbon emanată în zona urbană;
·         copacii îmbunătăţesc calitatea apei prin încetinirea şi filtrarea apei de ploaie şi reduc gradul de poluare al apei ce ajunge în pânza freatică;
·         doar 3 copaci plantaţi strategic în jurul casei pot reduce la jumătate, pe timpul verii, cheltuielile pentru aer condiţionat;
·         copacii acţionează ca un filtru împotriva razelor ultra violete (cauzatoare de cancer de piele);
·         copacii încetinesc evaporarea apei din sol si sporesc umiditatea din aer;
·         plantarea de copaci este cea mai ieftină metodă de a absorbi dioxidul de carbon din aer (pentru absorbţia a 0.5 kg de CO2 prin plantarea de copaci se cheltuieşte mai puţin de 1 cent; pentru maşini ce poluează mai puţin se cheltuiesc 10 cenţi);
·         un copac absoarbe 10% din emisiile de CO2 pe care o persoană le produce într-un an;
·         copacii sunt cele mai longevive „fiinţe” de pe planetă;
·         fructele sau scoarţa copacilor au numeroase proprietăţi curative;
·         s-a constatat că pacienţii spitalelor îşi revin mult mai repede şi au nevoie de mai puţine medicamente dacă stau în saloane ce au copaci dincolo de ferestre.

Aşadar când tăiem în doar 30 minute un copac ce a ajuns la maturitate în 30 de ani, tăiem de pe lista alte cel puţin 15 oportunităţi ale acelui copac de a contribui la sănătatea mediului şi la sănătatea, confortul şi economia gospodăriei noastre.

(http://www.asociatia-profesorilor.ro/Copac-de-hartie.html)

1 megjegyzés:

  1. Kedves J!
    Elég leváltani! Esetleg kirúgni!
    Egyébként a villanypóznákért nem lenne kár!

    VálaszTörlés